Ricoh 35ZF

De Ricoh 35ZF is een viewfinder-camera uit de jaren ’70 waarbij ZF staat voor Zone Focus. Omdat je door een aparte viewfinder kijkt en niet door de lens kun je niet zien of je focus goed is. Zone Focus kan daarbij wat helpen want je hebt icoontjes op de focusring voor closeup, medium shot en totaalshot, met daarbij de afstanden vanaf waar het ongeveer scherp is. Er is ook een Aperture Priority modus aanwezig waardoor je de camera kunt gebruiken als semi-point-and-shoot. Bij mijn exemplaar is de lichtmeter echter defect dus het instellen van de sluitertijd en het diafragma moet handmatig gedaan worden. Daar heb ik totaal geen ervaring mee maar da’s een probleem voor later. Twee potentiële oplossingen zijn een lichtmeter(app) of de Sunny 16-regel.

Overige features:

  • Er is een stille ‘leaf shutter’ aanwezig. Het stukje ‘stil’ is geen onzinnige marketingpraat. Het is niet stil stil, maar wel een stuk stiller dan je zou verwachten.
  • ISO van 50 t/m 800.
  • Sluitertijd van 1/8 sec t/m 1/500 sec.
  • Er is een Bulbmodus en de sluiterknop kan voorzien worden van een draadontspanner.
  • Rikenon 40mm f/2.8 lens (waar ik hele goede verhalen over hoor).

De Ricoh 35ZF is het goedkopere en minder bekende broertje van de Ricoh 500(G/X), wat een rangefindercamera is, maar ik kwam deze tegen, vond hem er gaaf (lees: lekker retro) uit zien dus ik heb hem gekocht.

Toen de Ricoh 35ZF op de mat viel heb ik direct de lightseals vervangen en de lenselementen ontdaan van wat haze/fungus. Die twee klusjes zal ik later nog een artikel over schrijven want het is best leuk om je eigen spulletjes te fixen, en niet heel moeilijk. Ik wilde ook nog kijken of ik de viewfinder schoon kon maken en eventueel de lichtmeter had kunnen repareren, maar ik kreeg één schroefje met geen mogelijkheid los. Misschien dat ik me er op een later tijdstip nog een keer aan ga wagen, maar voor nu laat ik het er bij.

Ervaringen

Zodra ik de camera gebruikt heb zal ik dit artikel updaten met linkjes naar de desbetreffende artikelen. Stay tuned!