PHOTOS #02 | Behind The Scenes

Check hier alle foto’s die bij PHOTOS #02 horen

Links de kleine maar fijne AL-F en rechts de baksteen… de Hi-Matic 7s

19 januari kreeg ik de Minolta Hi-Matic 7s binnen. Gekocht op Marktplaats dus geen flauw idee wat ik zou krijgen. Toen ik een goede vriend een dag eerder vroeg welke camera ik mee zou nemen naar Heusden koos hij direct voor de 7s want 49mm en f/1.8 is volgens hem een mooie combinatie, waarop ik zei dat ik niet wist of die camera überhaupt goed zou functioneren. Wat volgde was een gifje met de quote “I also like to live dangerously“. Daarna m’n vriendin verteld en die zei “dat maakt het juist extra leuk“. Tja, daar hadden ze een punt. Als ik zeker wil weten dat alles werkt en ‘saai’ foto’s wil maken pak ik de Sony wel. Hi-Matic 7s it is!

Heusden it is

Rolletje Kentmere 400 in dat ding, hond voorzien van een riem, beiden in de auto en op naar Heusden! Vanuit het pittoreske Sint-Oedenrode een kleine 40 minuten rijden. Het was echt een heerlijke dag. Weinig wind en een lekker zonnetje. Ideaal dus. Daar de auto geparkeerd en maar gewoon aan de wandel gegaan. Geen plan de campagne maar gewoon zien waar de dag me zou brengen. Eerst buitenom over de vestingwerken zodat Wotan de pootjes kon strekken, en dan van daaruit richting het centrum.

Hoewel de Hi-Matic 7s beschikt over de optie op automatische piloot te schieten heb ik besloten alles handmatig in te stellen. M’n lichtmeter-app in de aanslag en op basis daarvan de camera instellen, met soms een beetje eigen input op basis van m’n onderbuikgevoel. Een beetje spannend, maar wel leuk om op die manier te fotograferen. Nou heeft deze camera ook een lichtmeter, maar ik wist niet echt hoe ik die af moest lezen. Hij maakt namelijk gebruik van Exposure Value. Ik kende de term wel, maar een EV van 9, 12 of 15 zegt mij bar weinig. Die waardes heb ik gedurende de dag dus genegeerd.

EV is stiekem best handig

Thuis kwam ik achter twee dingen. Numero uno is dat EV een standaard is en dus voor iedere camera gelijk. Deze standaard correspondeert met een combinatie van diafragma en sluitertijd. Geeft de camera EV 9 aan? Dan kun je f/2 in combinatie met 1/125 gebruiken, of f/8 in combinatie met 1/8. EV 15? f/4 in combinatie met 1/2000 bijvoorbeeld.

Het tweede is dat de Hi-Matic 7s de EV-waarde op de lens heeft staan. Als je je diafragma en sluitertijd wijzigt dan verandert ook de corresponderende EV-waarde op de lens. Geeft de camera EV 12 aan? Dan kun je je alles zo instellen dat het cijfertje op de lens diezelfde waarde aangeeft. Ja… dit was een gevalletje note to self. Super handig wel. Zo kun je volledig handmatig schieten maar toch genieten van de backup van een lichtmeter in de camera mét makkelijk uit te lezen waardes.

Oud, zwaar & prettig

Maar goed, terug naar Heusden. Ik heb een beetje geschoten met het idee de oudheid van Heusden vast te leggen. Zo min mogelijk moderne zaken op de foto dus. Da’s best aardig gelukt denk ik. Het was overigens echt heerlijk rustig dus ik kon op m’n gemak mijn ding doen, en tussendoor kon Wotan rondrennen op de vestingwerken.

De Minolta Hi-Matic 7s is wel echt heel prettig in gebruik. Wat ik online las was dat de filmtransporthendel nogal ver doorgedraaid moest worden, en dat klopt, maar… Die hendel laat zich zó soepeltjes bedienen dat je er niet echt last van hebt. Ook vielen het gewicht en het formaat me alles mee. De 7s is best een fors beestje (weegt meer dan 700 gram) maar ik heb me er geen moment aan gestoord.

Ik denk dat de Hi-Matic 7s m’n favo niet-SLR gaat worden. Hij ligt echt heerlijk in de hand, het gewicht vind ik wel prettig én je kunt alles helemaal zelf instellen. Wel blijf ik m’n ogen open houden voor de 7sII want die is gewoon sexy.

Ontwikkelen

Het ontwikkelen heb ik niet gek veel over te zeggen. Het was mijn tweede keer met Adox Adonal/Rodinal, maar gezien mijn tumultueuze verleden met DF96 hield ik mijn hart nog altijd een beetje vast, hopende dat het deze tweede keer ook gewoon goed zou lukken. Dat ik qua belichting een beetje nattevingerwerk heb gedaan in combinatie met een lichtmeter-app maakte het nog wat extra spannend. Gelukkig kwamen de negatieven er echt perfect uit. Lekker ‘dense’ dus bakken met informatie om om te zetten tijdens het digitaliseren.

De film is ontwikkeld met een ratio van 1:50 en qua tijd of temperatuur heb ik niks geks gedaan, dus gewoon de instructies gevolgd middels de Dev Chart app. En wat je dan krijgt is deze reeks foto’s.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *