In comes Rodinal

Winter in Nederland, altijd mooi. Dagenlang onafgebroken regen, alles grauw, donker en nat. Ideale condities ook om foto’s te maken… Niet dus. Het plan was om afgelopen weekend een rolletje te ontwikkelen met Rodinal dus heb ik vorige week een rolletje Kentmere 400 in de Minolta HiMatic AF2 gestopt. Simpele camera om te gebruiken, en hij past in mijn werktas dus kon ie mee on the road. Maar ja, regen, regen en nog eens regen. Niet dat dat betekent dat je geen foto’s kunt maken, maar als je dan ook nog eens op niet zo’n speciale of mooie plekken komt dan wordt het wat lastig. Al ben ik wel in de Biesbosch geweest… na 17:00 uur dus het was al donker. Maar goed, het rolletje heb ik vol weten te krijgen met allerhande foto’s dus ik kon aan de slag met Rodinal.

By the numbers

Voor de telefoon is er een super handige app: Massive Dev Chart Timer. Daarin zit een database met filmrolletjes en ontwikkelaars, inclusief tijden, temperaturen en noem maar op. Je kiest je film, je ontwikkelaar en de app zet timers voor alle stappen die je moet doorlopen. Dat gedaan en de instructies zo exact mogelijk gevolgd. Komende van mijn DF96-ervaringen in combinatie met Fomapan 400 hield ik mijn hart vast voor het eindresultaat, maar het resultaat was goed. De negatieven zagen er gewoon prima uit. Oké. Tot de volgende blogpost!

Nee, zo makkelijk komen jullie er niet van af, maar heel veel meer heb ik eigenlijk ook niet toe te voegen. De foto’s zijn scherp, hebben een prima dynamisch bereik en er is best wat ruis aanwezig maar daar staat Rodinal om bekend; scherpte en ruis. Nou is deze traditionele manier van ontwikkelen wel iets meer werk dan wat ik voorheen moest doen. Met DF96 is het je vloeistof op de juiste temperatuur krijgen, in je Paterson-tank doen voor een X-aantal minuten, terug in de fles gieten en afspoelen met water. That’s it. Nu is het je ontwikkelaar en fixeer op temperatuur krijgen, de ontwikkelaar een X-aantal minuten erin, eruit gieten en schoonspoelen met water, dan fixeer erin voor een X-aantal minuten en vervolgens weer schoonspoelen met water. Iets meer stappen dus en je bent er iets langer mee bezig. Overigens kun je er ook voor kiezen voor een grotere verdunning te gaan (ik heb nu 1:25 gekozen omdat dat de standaard formule is) maar 1:50 of zelfs 1:100 is mogelijk, maar dan duurt het ontwikkelen langer.

Als ik het een beetje onder de knie heb en resultaten heb waar ik niks meer aan zou veranderen ga ik een video maken waarin het hele proces te zien is. Voor nu sluit ik af met wat foto’s van mijn eerste Rodinal-rolletje:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *