Kerstcadeautjes

Buiten is het een goede 10 graden overdag, de lucht is grauw en het miezert zo’n beetje 24/7. Dat betekent dat de kerst is gearriveerd in Nederland! Kerst vieren we sinds een paar jaar redelijk uitgebreid. Cadeautjes, lekker eten en beide dagen doorbrengen met de (schoon)familie. Dit jaar op eerste kerstdag bij m’n vriendin haar ouders, samen met haar beide broers, en tweede kerstdag bij mijn ouders, samen met mijn broertje. Eerste kerstdag hebben we een lekkere limoncello tiramisu gemaakt en tweede kerstdag een verrukkelijke aardpeer truffel soep. Daar kan ik ook een blogpost over volknallen, maar hoe lekker de soep en tiramisu ook waren, daar gaat het hier niet om.

Nou zit ik in de (luxe?)positie dat mijn ouders en schoonouders eigenlijk nooit echt weten wat ze moeten kopen. Vaak komt het dan uit op LEGO, wat ik absoluut niet erg vind, maar zij vinden het saai om dat ieder jaar te geven. Ben ik het nooit mee eens, maar hè… 😀 Dit jaar dus een verlanglijstje gegeven met daarop vooral spulletjes om zelf film te ontwikkelen. De vraag is dan alleen: in hoeverre wordt het lijstje gehonoreerd? Dat wordt namelijk nooit gezegd.

Op eerste kerstdag kreeg ik twee dingen van mijn lijstje: een wisselzak en een LED-lamp met houder voor negatieven om ze makkelijker te kunnen digitaliseren. Het toffe was dat ik het van mijn schoonouders niet verwacht had, maar mijn vriendin had mijn lijstje dus ook naar hun door gezet, in overleg met mijn ouders. Super tof! Tweede kerstdag kreeg ik een doos met daarin: een Paterson tank, Cinestill Df96 Monobath, een trechter, Fotonal wetting agent, clipjes om negatieven aan op te hangen, een thermometer en twee rolletjes Fomapan (200 en 400). Hallelujah! Opeens had ik alles om zelf film te ontwikkelen. Voor nu wel zwart-witfilm omdat dat het makkelijkste is en de meeste ruimte geeft voor foutjes. Vandaar ook de Monobath-oplossing. Een meer beginner-vriendelijke manier om film te ontwikkelen is er niet.

Nou was ik mijn Minolta Riva Zoom Pico aan het testen tijdens kerst, dus in een opwelling besloot ik bij mijn ouders thuis dat ik dat rolletje wilde proberen te ontwikkelen. Zij hebben een toilet dat zo goed als helemaal donker is met de deur dicht dus let’s go! In mijn enthousiasme helemaal vergeten iets van foto’s te maken van het proces, dus ik kan er niks van laten zien helaas. Hoe ik alles op de WC had gezet, en hoe ik aan het stuntelen was in de keuken bijvoorbeeld.

Het proces ga ik later nog een keertje uitgebreid beschrijven met foto’s erbij. Da’s sowieso leuker dan het nu al doen omdat ik er dan meer de tijd voor neem, maar het was een toffe ervaring. Het moment dat je de negatieven uit de Paterson tank haalt en daadwerkelijk beelden ziet is echt heel vet. Hieronder wat foto’s van mijn eerste zelfontwikkelde rolletje. Kleine sidenote: mijn macro-adapter was best stoffig en de camerasensor moet nodig gereinigd worden, vandaar alle witte deeltjes.

2023 gaat in ieder geval tof worden! Eerst zwart wit een beetje onder de knie krijgen en op een later moment mezelf ook wagen aan kleurenfilm. En ik moet nog iets verzinnen waarmee het digitaliseren wat gestroomlijnd wordt. Nu bestaat het uit drie onderdelen: lamp met negatieven, statief met camera en het importeren in Lightroom. Het liefste heb ik alles bij elkaar op het statief en knal ik het door middel van tethering meteen in Lightroom, maar daar heb ik al wat ideeën voor. Als ik daarmee aan de slag ga zal ik niet vergeten het te documenteren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *