Life in Fomapan

27 November 2022 – Zit je nietsvermoedend aan je PC, zie je opeens een mail binnenkomen: “Analog Space heeft je StefanV_005680 gestuurd via WeTransfer“. Op weg naar boven heb ik uit enthousiasme denk ik wat traptreden overgeslagen. Dit mailtje was namelijk extra speciaal, om vier redenen:

  • Mijn eerste foto’s met de Ricoh 35ZF.
  • Mijn eerste zwart-witfoto’s.
  • De eerste keer dat ik qua belichting niet terug kon vallen op een lichtmeter en qua focus het moest doen met de cijfertjes op de lens.
  • Ik had deze mail eigenlijk pas volgend weekend verwacht.

Oh Oh Den Haag

Op 23 november is de Ricoh mee geweest naar Den Haag omdat mijn vriendin en diens broertje een tatoeage gingen laten zetten. Ik ging mee om een vette fotoreportage te maken. Overigens ‘gewoon’ met mijn Sony A7II, dus lekker safe. De Ricoh 35ZF ging ook mee, maar puur om uit te testen. Had ik de lightseals goed vervangen? Hoe is het om in zwart-wit te schieten? Hoe bevalt het budgetvriendelijke Fomapan? Werkt de camera wel goed? Op die laatste vraag had ik al één antwoord, want de lichtmeter is defect. Normaal kun je in de viewfinder zien hoe je belichting is, maar dat werkt dus niet. In dat geval kun je werken aan de hand van twee opties:

  • Sunny 16: een eenvoudige regel waarbij je sluitertijd ongeveer hetzelfde is als je ISO, en waarbij je diafragma afhankelijk is van het weer. Bij volle zon f/16, bij lichte bewolking f/11, bij bewolking f/8, bij zware bewolking f/5.6, in de schaduw of bij zonsopgang of ondergang f/4. Makkelijk te onthouden en werkt verbazingwekkend goed.
  • Losse lichtmeter: met een losse lichtmeter kun je zelf het licht meten (duh). Die kun je kopen als los apparaat, soms als accessoire voor je camera, maar er zijn ook apps voor je telefoon. Dat heb ik gebruikt. Je stelt je ISO in en de app zegt welke sluitertijd in combinatie met welk diafragma je moet gebruiken. Ideaal.

Qua focussen zijn ‘we’ gewend dat we altijd zien wat de lens ziet. Niet bij de Ricoh, want de viewfinder heeft zijn eigen doorkijkje. Focussen gaat op basis van de afstanden op de lens, of op basis van 3 icoontjes die eveneens op de lens staan: close, medium of totaal. Zo weet je altijd ongeveer waar de focus zal zitten.

Ik ben er ook zo eentje die gewend is om op een schermpje of in de elektronische viewfinder te zien wat de camera doet. Als ik een instelling wijzig zie ik doorgaans direct wat dat doet. Met deze Ricoh check je eerst welke sluitertijd en diafragma je moet gebruiken aan de hand van je lichtmeter(-app), vervolgens schat je een beetje in hoe ver je onderwerp van je verwijderd is, je stelt alles in, kiest je compositie en klik. En dan maar hopen dat wat je gedaan hebt correct was. Omdat ik met deze manier van fotograferen echt totaal geen ervaring heb zag ik de bui al hangen… onder- of overbelichte focus, of foto’s die totaal niet scherp zouden zijn. Gelukkig zat ik daar compleet naast!

Ik was echt blij verrast bij het zien van de foto’s. Het bleek allemaal niet zo kut slecht te zijn geworden als ik verwacht had. Misschien zijn het niet de meest spannende foto’s, maar qua focus, compositie en belichting zijn ze wel gewoon goed gelukt (al zeg ik het zelf). Nu weet ik ook dat ik de light seals van de Ricoh goed vervangen heb, wat een fijn idee is. Zwart-witfoto’s heb ik ook nog nooit eerder zo tof gevonden. Misschien omdat dit écht zwart-wit is, en niet wat kleurenfoto’s met een filtertje, of misschien omdat het mijn eerste zwart-witfoto’s zijn. Het smaakt in ieder geval naar meer, maar waarschijnlijk niet met deze leuke camera *insert sad face*.

Oud en versleten

Er is namelijk ook wat slecht nieuws te melden… De camera lijkt namelijk een niet helemaal lekker werkend filmtransport te hebben. Na iedere foto draai je aan het hendeltje en wordt het volgende frame van de film op z’n plek geschoven. Dat mechanisme werkt niet goed waardoor sommige frames twee foto’s bevatten. Het lijkt een issue te zijn wat je niet eenvoudig kunt fixen, waardoor de Ricoh 35ZF waarschijnlijk zal vervallen tot niets meer dan een leuk ornamentje, tenzij ik gek wil doen en onbedoeld artistieke foto’s wil gaan schieten.

Nou is deze camera al meer dan 40 jaar oud en geen idee wat er al die tijd mee gedaan is, maar jammer is het wel. Ach… goede reden om op zoek te gaan naar een nieuwe oude camera! Dus mocht je nog wat hebben liggen in de categorie 35mm compact; zo’n typische rangefindercamera uit de 60’s of 70’s. Hit me up!

En voordat ik afsluit met een passende foto nog even een shoutout naar Analog Space. Snelle service, vriendelijk én ze hebben meteen gemeld dat de camera waarschijnlijk een issue heeft. Dit wordt mijn go-to plek voor m’n analoge benodigdheden!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *