Over de datum in kleur

Een paar maanden terug zag ik op Marktplaats een Minolta Rivo Pico Zoom staan voor 25 euro. Geen speciale camera en al helemaal niet voor dat geld. Toen zag ik echter ook een doosje op een van de foto’s staan met daarop ‘Special 4x Film Value Pack‘ en ‘Kodak Color Plus 200‘. Opeens was dit wél een interessante deal, dus snel gereageerd en voor ik wist had ik 4 rolletjes kleurenfilm erbij… en een camera, die inmiddels overigens verkocht is.

Onderop het doosje staat ‘Develop before 06/2006‘ wat betekent dat deze rolletjes al meer dan 16 jaar over de datum zijn. Afhankelijk van hoe het al die tijd bewaard is (vooral de temperatuur is belangrijk) zijn de rolletjes nog prima, helemaal waardeloos of iets daar tussenin. Na verloop van tijd vermindert het contrast, worden de kleuren minder accuraat, kunnen de kleuren gaan ‘shiften’ waardoor blauw bijvoorbeeld opeens paars wordt, kan er meer korrel zichtbaar worden en kan er een soort waas ontstaan. In hoeverre dat het geval is bij verlopen film weet je pas als je er daadwerkelijk mee geschoten hebt én de film hebt ontwikkeld.

De gok nemen met verlopen film

De rolletjes heb ik vrijwel direct in de koelkast gezet om nog verdere vermindering van kwaliteit tegen te gaan. In de koelkast vertraagt het verouderingsproces van film als het ware, waardoor het aanzienlijk langer goed blijft. Invriezen kan ook nog, om het proces vrijwel helemaal te stoppen. Omdat ik nu zelf kleurenfilm kan ontwikkelen had ik besloten op 25 en 26 maart tijdens een weekendje weg zo’n rolletje vol te schieten. Dus een rolletje Kodak Color Plus 200 in de Minolta X-700, de ISO op 100 in plaats van 200 omdat de film na al die jaren wat minder gevoelig is geworden en hopen op het beste.

Nou is het wellicht niet heel verstandig om het zelf ontwikkelen van kleurenfilm af te trappen met een verlopen filmrolletje. Mocht het resultaat niet goed zijn dan weet je niet wat de oorzaak is. Filmrolletje te ver naar de klote of is er wat fout gegaan tijdens het ontwikkelen? Maar wie niet waagt wie niet wint. Ik heb dus foto’s gemaakt zoals ik dat altijd doe. Eenmaal weer thuis heb ik m’n CS41-kit gereedgemaakt door de ontwikkelaar en blix te mengen en een dag later heb ik mijn eerste rolletje kleurenfilm ontwikkeld.

Het ontwikkelen zelf viel me heel erg mee. Het op temperatuur brengen van de vloeistoffen duurt wat langer omdat ze 38 graden moeten zijn, maar verder is het bijna hetzelfde als met zwart-wit. Met kleurenfilm doe ik een pre-wash om de Paterson-tank en de film op temperatuur te brengen en de film schoon te spoelen. Daarna 3.30 minuten de ontwikkelaar, gevolgd door 8 minuten blix (die rondt het ontwikkelproces af), 3 minuten schoonspoelen en een minuutje met een stabilisator (een soort schoonmaakmiddel) zodat de film mooi opdroogt zonder vlekken.

De resultaten vallen mee

Wat me direct opviel is dat de negatieven me wat te doorzichtig zijn. Kan komen door het ontwikkelen, kan ook komen doordat de film al 16 jaar over de datum is en een stuk minder gevoelig dan het ooit was. Vervolgens is de film tijdens het drogen enorm krom gaan staan in de breedte, wat blijkbaar wél komt doordat het verlopen is. Hoe dat werkt geen idee, maar da’s wat het internet me vertelt. Het goede nieuws is wel dat er in ieder geval iets op de negatieven staat. Om de kromming tegen te gaan hebben de negatieven meer dan 24 uur in een speciaal hoesje onder iets zwaars gelegen en dat heeft enorm geholpen!

Wat wel direct opvalt is dat de foto’s best korrelig zijn en niet heel… lekker qua kwaliteit. Maar hey, da’s wat je krijgt als je met film fotografeert wat zwaar over de datum is. Dat, of ik heb het ontwikkelen verpest. De kleuren zijn overigens wel nog gewoon in orde gelukkig. Het volgende rolletje zal er eentje zijn die niet over de datum is, om te kijken of het ontwikkelen verder gewoon goed gaat. Voor nu, hier een aantal foto’s:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *